هدف آفرينش از نظر قرآن جهان آفرينش بيهوده خلق نشده است؛ بلكه تمامى اجزا و عناصر آن براى هدف و غرض مشخصى خلق شدهاند. در آيات زيادى از قرآن به هدفدارى آفرينش جهان و آدميان اشاره شده است؛ از جمله:«إِنَّ فِي خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافِ اللَّيْلِ وَ النَّهارِ لَآياتٍ لِأُولِي الْأَلْبابِ. الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِياماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ يَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَكَ فَقِنا عَذابَ النَّارِ»؛ آل عمران (3)، آيه 190 - 191.؛ «مسلماً در آفرينش آسمانها و زمين و آمد و رفت شب و روز، براى صاحبان عقل و انديشه آياتى است؛ كسانى كه خداوند را در حال ايستادن و نشستن و آن هنگام كه بر پهلو خوابيدهاند، به ياد مىآورند و در آفرينش آسمانها و زمين مىانديشند (و مىگويند:) بارالها! اين (جهان) را بيهوده نيافريدهاى، منزّهى تو، ما را از عذاب آتش نگاهدار».آيات فوق انسان را به انديشه وا مىدارد و مىفهماند كه مشاهده بدون انديشه و تفكر ره به جايى نمىبرد.
استاد عالي حوزه علميه قم با اشاره به عبارت«موتوا قبل أن تموتوا» تصريح کرد: قبل از اين كه به مرگ طبيعي بميريم، بايد به مرگ ارادي بميريم يعني خطوطي كه روي چهره آينه جان كشيديم، پاك كنيم كه اگر شخصي اين گونه مُرد وارث انبيا ميشود.آيت الله جوادي آملي با بيان اين كه اگر كسي بخواهد به حديث«موتوا قبل أن تموتوا» عمل كند، بايد علوم اكتسابي را ناديده بگيرد، گفت: اينكه كسي بگويد من اين همه زحمت كشيدم و عالم شدم، اسلامي حرف زدن؛ اما قاروني فكر كردن است.
اينگونه فيلم ها چون با نظر كارشناسي تهيه مي شود و در آنها سعي شده است تا جايي كه امكان دارد، مطابق آيات قرآن و روايات ساخته شود، تا حدودي مي توانيد بيان گر حقيقت باشد. بايد دانست درك حقايق اخروي در اين دنيا آنگونه كه هست ممكن نيست و ما تنها با استفاده از وحي و اخبار معصومين (ع) دورنمايي از آن را در اختيار داريم و مي توانيم تصور كنيم. بنابراين شرعي بودن اينگونه فيلم ها بستگي به فهم دقيق و رعايت حقايق قرآني در آن دارد.
در پاسخ به اين پرسش به چند نكته اشاره مي شود:
1. پس از مفارقت و جدايي روح از بدن، روح به يك بدن برزخي و مثالي تعلق مي گيرد اين بدن از سنخ موجودات مادي و جسماني نيست. بلكه در روايات از آن تعبير به بدن مثالي و نوري شده، كه بيش از اين كيفيت آن براي ما مشخص نيست.
2. نفس آدمي پس از مفارقت از بدن وكالبد مادي، داراي علم و ادراك و آگاهي شديد تري خواهد بود، تا زماني كه به اين كالبد جسماني وابسته بود علم و آگاهيش محدود و مقيد به شرايطي بود، مثلا ديدن با چشم سر منوط به برقراري تماس مستقيم(وضع و محاذات) با شيء مرئيّ لذا اشياء پشت سر خود را نمي ديد و روح بر حسب كمالات وجودي سعه وجودي كه دارد مي تواند آگاهي بيتشري داشته باشد، خلاصه اينكه نفس با مردن قويتر، آگاه تر مي شود؛ لذا براساس نقل هايي كه از برخي شده حتي مي تواند ناظر مراسم تشييع جنازه خود باشد و در زمان غسل مي تواند ناظر و شاهد شستشوي بدن خود باشد.
براي مطالعه بيشتر به كتاب «منازل الآخره» شيخ عباس قمي مراجعه كنيد.
1ـ در این به اصطلاح تجربه های نزدیک مرگ ، گزارشات ، تنها مربوط به دیدن تونل نور نمی شود ، بلکه برخی افراد ، به خروج از بدن مادّی و از بیرون دیدن بدن مادّی و نیز ملاقات با اشخاص نورانی و گذر از در و دیوار نیز اشاره کرده اند. امّا معلوم نیست که این پدیده ها حقیقتاً مشاهده ی عالم برزخ باشند ؛ بلکه ممکن است زاییده ی ذهن خود شخص بوده و به اصطلاح فلسفی ، این پدیده ها در برزخ متّصل و در برزخ نفس رخ دهند ، همانگونه که انسان خواب می بیند یا مثل برخی بیماران روانی که شخص دیگری را در کنار خود مشاهده می کنند.